Maine coon - en vänlig jätte❤️ 

                      

Rasen maine coon kommer ifrån Main i USA. Rasen fanns redan på 1800 talet i staten Main. Befolkningen här trodde att denna katt var en korsning mellan tvättbjörn och katt pga dess storlek och yviga pälsar. Namnet kommer från staten Maine och coon från tvättbjörn som heter racoon på engelska.

Det råder ibland lite blandade meningar om Maine coon kattens ursprung. Men dom flesta är överens om att den härstammar från den amerikanska delstaten Maine omkring 1860.

Kattens namn Maine coon myntades år 1861. I dag räknas den som den tredje mest registrerade ras av Cat Fancier Accociation. Mitten av 1900 - talet föddes The Maine coon Cat club i syfte att bevara rasen. 1986 registrerades den första Maine coonen inom Sverak, men dröjde till 1989 innan den första Maine coon kullen föddes i Sverige.

Maine coonen värdesattes högt av lantbruksarbetare för sin talang att jaga möss, råttor och andra skadedjur.

Maine coon är en av de mest populära husdjur i världen. En ras som kommer överens med andra djur, barn och besökare. Den är tillgiven sin familj och följer gärna efter ägaren och vill övervaka allt de gör.  Det är ganska vanligt att dom skaffar sig en favorit i familjen som den tyr sig lite extra till.

Maine coonen är en robust och storväxt katt. En fullvuxen hane väger mellan ca6-8 kilo och en hona mellan ca 4-6 kg. Lägger man då till ca 5 cm päls runtom katten så ser dom väldigt stor ut.  Katterna utvecklas långsamt och är inte färdigvuxna vid ca fem års ålder.  

Med sin stora päls ser den majestätisk ut.  Även om den ser stor och tuff ut och ibland lite farlig ut så är den en mycket snäll katt.  

Maine coon är en nyfiken ras som har lätt att lära sig nya saker och har ett vänligt och stabilt temperament. 

Eftersom Maine coon är en stor och tung katt ras så belastas också leder mera. Därför viktigt att ta hänsyn till val av foder.

Utseendet kännetecknas av rektangulära proportioner med stora högt sittande öron och ofta med tofsar. Den har medelstora ögon, stora öron och ser och hör sina byten bra. Kroppen är lång och muskellös, har en stor yvig svans. Tassarna är stora och runda, ofta med pälstofsar mellan tårna- så kallade snöskor. Maine coon ska gärna ha pälskrage som växlar mellan årstiderna. Dom har längre päls under magen och runt bakbenen. På huvudet, skuldror och framben är pälsen kortare. Även Öronen är väl pälsad och oftast med tofsar på öron spetsen. Pälsen består av två lager: Först en mjuk och tjock under ull som täcks av långa silkeslena täckhår. 

Kroppen på en Maine coon är stor, muskelös och bredbröstad med en päls som är silkesaktig och halvlång. 

Maine coon kräver regelbunden skötsel av pälsen och rekommenderas att hålla den frisk och i fin form. Att kamma/borta pälsen kan även stimulera kattens blodcirkulation.

Maine coonen kommunicerar med människor genom ljud som liknar kvittrande och jamande ljud. Även genom kropps språk för att tala om vad som den behöver eller vill. 

Ägaren rekommenderas att spendera tid med lekar och motion för att hålla katten fysiskt och mentalt stimulerad. 

.Maine coon har en förkärlek till vatten och leker gärna med vattenskålen

 Om katten ska lämnas ensam hemma en längre stund, se till att den har något att göra. Så som interaktiva och kluriga leksaker som stimulerar katten psykiskt, fysiskt och mentalt.